Vaarbewijs nodig?

Geplaatst op

Heb ik een vaarbewijs nodig? Deze vraag horen ze bij bootverhuurbedrijven elke dag meerdere malen. Ook een logische vraag natuurlijk, want je gaat er pas naar zoeken als je gaat varen. We hebben de regels hieronder voor je uiteengezet.

Varen zonder vaarbewijs

Boten korter dan 15 meter en met een maximumsnelheid van minder dan 20km/u mag je zonder vaarbewijs besturen.

Voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van de mensen om je heen kun je er wel voor kiezen toch een vaarbewijs te halen.

Klein Vaarbewijs 1 en 2

Wanneer je in Nederland vaart met een jetski, waterscooter, rubberboot of motorboot (tot 25 meter lang) die harder kan dan 20 kilometer per uur, dan heb je een klein vaarbewijs nodig.

Voor boten van 15 t/m 20 meter die voor transport of anders bedrijfsmatig gebruikt worden is het ook verplicht je vaarbewijs te halen.

Het Klein Vaarbewijs 1 is genoeg voor het varen op Nederlandse rivieren, kanalen en meren. Wanneer je op alle binnenwateren wilt varen, dan heb je het Klein Vaarbewijs 2 nodig.

Groot Pleziervaartbewijs 1 en 2

Voor boten met een lengte van 25 tot 40 meter heb je een Groot Pleziervaartbewijs nodig. Hierbij wordt hetzelfde onderscheid gemaakt als bij het Klein Vaarbewijs, je hebt 1 nodig voor het varen op de rivieren, kanalen en meren. Voor de overige binnenwateren heb je het Groot Pleziervaartbewijs 2 nodig.

Voor het behalen van het Groot Pleziervaartbewijs 2 is het een vereiste in bezit te zijn van het Klein Vaarbewijs 2 en het Marifoon-bedieningscertificaat.

Vaarbewijs halen?

Twijfelt u over het behalen van uw vaarbewijs? Twijfel dan niet te lang, op dit moment hoef je alleen maar een theorie examen af te leggen, daarnaast is het vaarbewijs onbeperkt en internationaal geldig. Een vaarbewijs halen kan onder andere bij Nu Vaarbewijs.

Gerelateerde berichten

De rondvaartboten van de Amsterdamse grachten

In Amsterdam voeren dagelijks ontelbare boten door de grachten. Iedere dag worden er toeristen uit binnen- en buitenland vervoert door de vele brede...

Lees meer

De vele opties van het IJsselmeer

Het IJsselmeer ontstond door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee dat vernoemd is naar de rivier die erin uitmond: de IJssel.  Op het...

Lees meer

De 3 mooiste jachthavens van Italië

Italië kent honderden jachthavens, die een lust voor het oog zijn door de enorme schepen, de diepblauwe zee en het prachtige landschap. We nemen u...

Lees meer

Over ons

Lees de leukste blogs over sportvissen en doe er snel je voordeel mee!

Contactgegevens

Via info @ sportvissersschip.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden