Wat je moet weten over aas

Geplaatst op

Aas is wat men aan de vishengel hangt bij de hengelsport en bij het sportvissen. Met het aas worden de vissen naar de vishaak gelokt, zodat de visser de hengel kan inhalen met een vangst. Er wordt onderscheid gemaakt tussen levend, dood en kunstaas.

Levend Aas

Levend aas kunnen regenwormen, insecten en maden zijn. Ook gebruik van levende gewervelde dieren is mogelijk, al is dit voor de sportvissers wel verboden in Nederland en Duitsland.

Niet-levend Aas

Dood aas bestaat uit poedervormig tot vlokkerig materiaal dat in zekere zin lijkt op visvoer. Soms wordt ook brood, groenten of ander organisch materiaal gebruikt. De term ‘dood aas’ wordt ook gebruikt bij het snoekvissen waarbij een stukje van een dode vis als aas wordt gebruikt om op snoeken te vissen.

Kunstaas

Ook kan er bij het sportvissen gebruik worden gemaakt van kunstaas, gemaakt van materiaal zoals metaal, hout of kunststof. Door visuele en stromingsprikkels herkennen vissen het kunstaas als een prooi. Belangrijke soorten van kunstaas die gebruikt worden bij het sportvissen zijn:

Lepels: een gebogen metalen plaat met een dreg aan het eind.

Spinners: een metalen voorwerp dat draait om de haak.

Pluggen en jerkbaits: nep vissen

Softbaits of shads: nep wormen/vissen

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees de leukste blogs over sportvissen en doe er snel je voordeel mee!

Contactgegevens

Via info @ sportvissersschip.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden