Welke type hengels zijn er?

Geplaatst op

Een goede sportvisser heeft een goede hengel. Er zijn veel verschillende soorten hengels die voor het sportvissen gebruikt kunnen worden. Er zijn twee verschillende soorten hengels: de vaste hengel en de werphengel. Een vaste hengel is een ‘vaste’ stok met een flexibel uiteinde waar de visdraad aan wordt vastgeknoopt. Deze hengels bestaan uit meerdere delen en kunnen gemakkelijk in en uit elkaar gehaald worden. Vaste hengels kunnen maximaal 20 meter lang zijn, al is dit niet gebruikelijk. Tijdens het sportvissen kunt u de vaste hengel gebruiken voor een rustige ervaring waarbij u een grote controle uitoefent over de hengel.

Werphengel

De werphengel is iets lastiger te controleren. Er komt namelijk meer bij kijken. Bij de werphengel zit namelijk een werpmolen en geleideogen op de hengel. Er zijn veel verschillende soorten werphengels, dit zijn een aantal voorbeelden daarvan:

Spinhengel

Deze hengel wordt gebruikt bij het vissen met kunstaas. Het kunstaas wordt langzaam weer naar binnen gehaald. De spinhengel is kort en stijf, om aanbeten van de vissen goed te kunnen voelen.

Andere soorten hengels:

De vlokhengel: De vlokhengel wordt gebruikt om op voorn (karpers) te vissen met zacht aas en een dobber.

De brasemhengel: In de sportvisserij wordt de brasemhengel gebruikt om op brasem te vissen. Bij gebruik van de hengel wordt gebruik gemaakt van een dobber of een pen.

De matchhengel: De matchhengel werd oorspronkelijk in Engeland ontwikkeld. Er zijn verschillende soorten matchhengels en verschillende methodes voor beetregistratie. Matchhengels zijn meer gericht op het type water dan op het soort vis.

De dobberhengel: In de visserssport is de dobberhengel een verzamelnaam voor hengels waarbij een dobber gebruikt kan worden.

De ledgerhengel: De ledgerhengel is een verzamelnaam voor hengels die vissenbeten die nabij of op de hengel plaatsvinden registreert.

De strandhengel: De strandhengel is een lange en grove hengel die veel gewicht aan kan.

De Boothengel: De boothengel is een hele simpele hengel waarmee niet wordt geworden, maar die wel veel tegenwerking van de vis kan weerstaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees de leukste blogs over sportvissen en doe er snel je voordeel mee!

Contactgegevens

Via info @ sportvissersschip.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden