Sportvissen is een leuke bezigheid waarbij de rustgevende ambiance van de zee gecombineerd wordt met de spanning van de sport. Sportvisserij vindt voornamelijk plaats op de Noordzee. Twee vormen van sportvissen zijn erg populair, namelijk wrakvissen en makreelvissen. In dit artikel worden deze twee vormen van vissen beschreven.

Wrakvissen/Kabeljauwvissen

Op de bodem van de Noordzee liggen wrakken van schepen en vliegtuigen. In deze wrakken nestelen zich scholen met wrakvissen, waaronder de kabeljauw. Met speciale apparatuur is het mogelijk om deze wrakken op te zoeken. Bij wrakvissen maak men een wrakkentocht, waarbij het schip af en toe boven een wrak blijft hangen. Vissers maken dan gebruik van de stroming die de wegzwemmende vissen veroorzaken om ze te identificeren en te vangen. In wrakken leven niet alleen scholen met kabeljauw, maar bijvoorbeeld ook zeebaarzen en steenbolken.

Makreelvissen

Makreelvissen wordt voornamelijk in de zomermaanden van juni tot eind september gedaan. In deze maanden zwemmen de makrelen namelijk richting de kust om eieren af te zetten. Vissers herkennen de locatie van makreel aan de zeemeeuwen. Zeemeeuwen jagen op sprotten, kleine visjes die familie zijn van de haring. Scholen makrelen jagen sprotten op waardoor ze aan het wateroppervlakte gaan zwemmen en de zeemeeuw ze herkent. Tegenwoordig is het ook mogelijk om door middel van apparatuur de makrelen op te sporen.

Bij verschillende bedrijven zoals Sportvisserij mercuur is het mogelijk om een dagje te sportvissen voor individuen of vriendengroepen. Voor bedrijfsuitjes is het ook mogelijk om een hele boot af te huren en dit te combineren met een barbecue.