Heb ik een vaarbewijs nodig? Deze vraag horen ze bij bootverhuurbedrijven elke dag meerdere malen. Ook een logische vraag natuurlijk, want je gaat er pas naar zoeken als je gaat varen. We hebben de regels hieronder voor je uiteengezet.

Varen zonder vaarbewijs

Boten korter dan 15 meter en met een maximumsnelheid van minder dan 20km/u mag je zonder vaarbewijs besturen.

Voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van de mensen om je heen kun je er wel voor kiezen toch een vaarbewijs te halen.

Klein Vaarbewijs 1 en 2

Wanneer je in Nederland vaart met een jetski, waterscooter, rubberboot of motorboot (tot 25 meter lang) die harder kan dan 20 kilometer per uur, dan heb je een klein vaarbewijs nodig.

Voor boten van 15 t/m 20 meter die voor transport of anders bedrijfsmatig gebruikt worden is het ook verplicht je vaarbewijs te halen.

Het Klein Vaarbewijs 1 is genoeg voor het varen op Nederlandse rivieren, kanalen en meren. Wanneer je op alle binnenwateren wilt varen, dan heb je het Klein Vaarbewijs 2 nodig.

Groot Pleziervaartbewijs 1 en 2

Voor boten met een lengte van 25 tot 40 meter heb je een Groot Pleziervaartbewijs nodig. Hierbij wordt hetzelfde onderscheid gemaakt als bij het Klein Vaarbewijs, je hebt 1 nodig voor het varen op de rivieren, kanalen en meren. Voor de overige binnenwateren heb je het Groot Pleziervaartbewijs 2 nodig.

Voor het behalen van het Groot Pleziervaartbewijs 2 is het een vereiste in bezit te zijn van het Klein Vaarbewijs 2 en het Marifoon-bedieningscertificaat.

Vaarbewijs halen?

Twijfelt u over het behalen van uw vaarbewijs? Twijfel dan niet te lang, op dit moment hoef je alleen maar een theorie examen af te leggen, daarnaast is het vaarbewijs onbeperkt en internationaal geldig. Een vaarbewijs halen kan onder andere bij Nu Vaarbewijs.